Флоридска пештерска мечка

Флоридска пештерска мечка
Период: Плеистоцен
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Цицачи
Ред: Carnivora
Семејство: Ursidae
Потсемејство: Tremarctinae
Род: Tremarctos
Биномен назив
Tremarctos flordianus
Gidley, 1928

Флориската пештерска мечка (Tremarctos floridanus) е изумрен вид на северноамериканска мечка која живеела за време на плеистоценот. Tremarctos floridanus била распространета во пределот на Голфскиот брeг, преку Флорида и северно од Тенеси, и низ јужниот дел на САД до Калифорнија.

Најблискиот жив роднина на оваа мечка е Очилната мечка од Јужна Америка. И двата вида се класифицирани во истата фамилија Tremarctinae. Овој вид исчезнал на крајот од последното ледено доба, како последица на климатските промени и ловот од страна на Палеоиндијанците.

Надворешни врскиУреди