Фирстенберг-Хајлигенберг

Фирстенберг-Хајлигенберг (германски: Fürstenberg-Heiligenberg) — грофовија во јужниот дел на Баден-Виртемберг, Германија, сместена во историската територија Хајлигенберг. Била создадена со поделба на Фирстенберг-Бар во 1559 година, а подоцна доживеала уште една поделба: помеѓу себе и Фирстенберг-Донауешинген во 1617 година. Фирстенберг-Хајлигенберг била издигната во кнежевство во 1664 година, а во 1698 година го наследила Фирстенберг-Донауешинген. Во 1716 година била наследена од грофовите на Фирстенберг-Фирстенберг по исчезнувањето на династијата.

Грофови на Фирстенберг-Хајлигенберг (1559-1664)Уреди

 • Јоахим (1559–1598)[1]
 • Фридрих IV (1598–1617)[2]
 • Вилхелм II (1617–1618)
 • Егон VIII (1618–1635)[3]
 • совладетели
  • Ернст Егон (1635–1652) со...
  • Фердинанд Фридрих Егон (1635–1664) со...
  • Херман Егон (1635–1664)

Кнезови на Фирстенберг-Хајлигенберг (1664-1716)Уреди

 • Херман Егон (1664–1674)
 • Антон Егон (1674–1716)

Браќата на Херман Егон, Франц Егон, Вилхелм Егон и Фердинанд Фридрих Егон исто така ја носеле титулата кнез на Фирстенберг-Хајлигенберг, меѓутоа, никогаш не владееле со кнежевството.

НаводиУреди

 1. Ersch, p. 493
 2. Ersch, pp. 493–495
 3. Ersch, pp. 495–497

ЛитератураУреди

 • Ersch, Johann Samuel (1850). „Fürstenberg“. Allgemeine Encyklopädie der Wissenschaften und Künste in alphabetischer Folge (германски). 51. Leipzig: Brockhaus.