Фестивали во Словенија

Фестивали во Словенија ― фестивалите како појава во Словенија. Историски, меѓу најпопуларните музички фестивали во Словенија бил фестивалот на Словенечкиот фестивал на песната (Словенечки: Slovenska popevka). Веднаш по Втората светска војна започнала долгата традиција на џез фестивали во Словенија. Тогаш дел од Титова Југославија, со Џез фестивалот во Љубљана.[1]

Меѓу 1981 и 2000 година, Фестивалот Нови Рок бил познат по тоа што ја донесе рок музиката. Преку Железната завеса од Запад до словенечката, а потоа и југословенската публика.

Секоја година, во Словенија се одржувани голем број музички, театарски, филмски, фестивали, вклучително и Љубљанскиот Летен фестивал, Фестивалот на Великиот пост.

Наводи

уреди
  1. Ljubljana Jazz Festival Архивирано на 23 јули 2012., службена страница (на англиски)