Fezzan берберски: ⴼⵣⵣⴰⵏ; арапски: فزان; латински: Phazania) — југозападна област на Либија. Областа ја сочинува огромна пустина со планини, висорамнини и суви речни корита на северот, каде оазите овозможиле античките градови и села да преживеат. Има површина од 550.000 км2.

Фезан
فزان
Главен градСаба
Површина[1]
 • Вкупна551,170 км2 (212,808 ми2)
Население (2006)[2]
 • Вкупно442,090
 • Густина0,80/км2 (2,1/ми2)

Наводи уреди

  1. Abdel Aziz Tarih Sharaf, "Jughrafia Libia", Munsha’at al Ma’arif, Alexandria, 2nd ed., 1971, pp.232-233.
  2. 2006 census, based on the sum of population of districts Murzuq, Sabha, Wadi al Hayaa, Ghat, Jufra, Wadi al Shatii