Фабриката Фагус ( германски : Fagus Fabrik или Фагус Werk) е последна фабрика за чевли во Алфелд на Лајне, Долна Саксонија, Германија, е важен пример на почетокот на модерната архитектура . Овластено од сопственикот Карл Беншајт, кој сакал радикална структура за да гја изрази паузата на компанијата од минатото, фабриката била дизајнирана од Валтер Гропиус и Адолф Мејер . Изградена е помеѓу 1911 и 1913 година, со додатоци и ентериери завршени во 1925 година.

Галерија уреди

Надворешни врски уреди