Универзитет за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“

Универзитет за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“ (кратенка: УИНТ; англиски: University of Information Science and Technology (UIST) "St. Paul The Apostle") — државен универзитет, кој се наоѓа во Охрид, Македонија.

Универзитет за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“
Виддржавен
Основан2009
РекторПроф.Иван Бимбилоски
Студенти~450
МестоОхрид, Македонија
КампусУрбан
ПрипадностEUA
http://www.uist.edu.mk

УИНТ е основан од Собранието на Република Македонија со Акт за основање на Универзитетот за информатички технологии [1] во 2008 година. Во 2010 година, студентите од УИНТ го создадоа првиот суперкомпјутер во Република Македонија [2].

Меѓународниот карактер на универзитетот се забележува со фактот што УИНТ има мултикултурна популација на студенти од повеќе од 40 земји низ светот, вклучувајќи ги и домашните студенти. Повеќе од 450 домашни и странски студенти студираат на УИНТ. УИНТ има добиено акредитација за 15 додипломски и постдипломски програми и секоја од нив се спроведува на англиски јазик. Согласно академското рангирање на универзитетите во светот за 2013/2014 година, УИНТ е рангиран помеѓу првите 4 од 20 универзитети во Република Македонија [3].

УИНТ содржи пет факултети:

 • Факултет за комуникациски мрежи и безбедност
 • Факултет за компјутерски науки и инженерство
 • Факултет за информациски системи, визуелизација, дигитална, мултимедијална и анимациска техника
 • Факултет за применети информатички технологии, машинска интелигенција и роботика
 • Факултет за информатички и комуникациски науки

УИНТ има воспоставено меѓународна соработка и билатерални меморандуми за соработка со повеќе светски универзитети:

 • Универзитет Оукланд, Рочестер, Мичиген, САД
 • Универзитет Истанбул, Истанбул, Турција
 • Универзитет Чумхуријет, Сивас, Турција
 • Технички Универзитет Клуж-Напока, Клуж-Напока, Романија
 • Западен Универзитет Тимишоара, Тимишоара, Романија
 • Универзитет Елизад, Ондо, Нигерија
 • Универзитет Ќутахја Думлупнар, Ќутахја, Турција.

Наводи уреди

 1. „Акт за основање' (PDF). http://www.slvesnik.com.mk/. Надворешна врска во |publisher= (help)
 2. „Суперкомпјутер на УИНТ“. http://it.com.mk/. Архивирано од изворникот на 2015-02-24. Посетено на 2015-06-08. Надворешна врска во |publisher= (help)
 3. „Ранг список на универзитетите во Република Македонија“. http://www.mon.gov.mk/. Архивирано од изворникот на 2016-04-18. Посетено на 2015-06-08. Надворешна врска во |publisher= (help)

Надворешни врски уреди