Умри машки (англиски: Die Hard) - американски филм од 1988 година, во режија на Џон Мектирнан. Главните улоги ги играат: Брус Вилис и Ханс Грубер. Ова е првиот филм од истоимениот серијал.

Синпосис

уреди

Осврт кон филмот

уреди

Филмот се одликува со неколку паралелни дејствија, со беспрекорна точност во сценариото, со внимателно разработени детаљи и со прецизна режисерска изведба. Тој претставува калсика на акциониот филм, поради што бил зачуван во Библиотеката на американскиот Конгрес како „културолошки, историски и естетски значајно дело“.[1]

Наводи

уреди
  1. Ѓорѓи Јаневски, „Умри машки“, Економија и бизнис, година 20, број 243, октомври 2018, стр. 102-103.