Улрика Мелин

Улрика Мелин (1767–1834) била шведски текстилен уметник и член на Кралската шведска академија на уметностите .

Таа е родена на мајор Ларс Мелин и била сестра на генерал-мајор Хенрик Георг Мелин. Таа била во брак со гувернерот на замокот Вестерас, Питер Туре Герхард Друфва, во 1788 година. Мелин била текстилна уметничка со „необична способност да шие пејзажи“.[1] Во 1784 година, таа била избрана во Кралската шведска академија за уметности за дело во бел сатен инспирирано од делото на Клод Лорен .

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 

Дополнително читањеУреди

  • Ulrika Melin at Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Надворешни врскиУреди

  1. Anteckningar om svenska qvinno