Привремена административна мисија на Обединетите нации на Косово (англиски: United Nations Interim Administration Mission on Kosovo) е официјално нарачана мисија на Обединетите нации на Косово и Метохија. УНМИК го опишува својот мандат како „да му помогне на Советот за безбедност на Обединетите нации да постигнат општа цел, имено да обезбеди услови за мирен и нормален живот за сите жители на Косово и да ја унапреди регионалната стабилност на западен Балкан".[1]

УНМИК
Привремена администрациска мисија на Обединетите нации во Косово
United Nations Interim Administration Mission in Kosovo
Emblem of the United Nations.svg
Emblem of the United Nations.svg
United Nations Interim Administration Mission in Kosovo Logo.svg
`
ТипПосебна политичка мисија
Правен статусАктивен
СедиштеПриштина, Косово

УНМИК е основан според Резолуцијата 1244 на Советот за безбедност, која била усвоена на 10 јуни 1999 година.[2] Во таа резолуција, ООН одлучила да „[распореди] на Косово, под покровителство на Обединетите нации, [меѓународно] граѓанско и безбедносно [присуство]“.

НаводиУреди

  1. „UNMIK“. UNMIK. Архивирано од изворникот на 7 март 2016. Посетено на 30 октомври 2020.
  2. Security Council на ООН Resolution 1244. S/RES/1244(1999) {{{date}}}. (1999) посет. 30 октомври 2020 г.