Тутунски мозаичен вирус

Тутунски мозаичен вирус
Електронска микрографија на TMV честички
Класификација
Група: Група IV ((+)енРНК)
Род: Tobamovirus
Вид: Tobacco mosaic virus

Тутунскиот мозаичен вирус (TMV) е РНК-вирус кој ги инфицира растенијата, посебно тутунот и другите членови од фамилијата Solanaceae. Овој е првиот откриен вирус.

Структура

уреди
 
Шематски модел на TMV: 1. нуклеинска киселина (РНК), 2. капсомер (протомер), 3. капсид

Тутунскиот мозаичен вирус има стапчест облик.