Капсидот е белковинската обвивка на вирусите. Тој го обвиткува генетичкиот материјал на вирусот. Составен е од неколку олигомерни, повторувачки структурни подединици на белковини, наречени протомери.

Икосахедрален капсид кај аденовирусот