Турско стреличарство

Отомански стрелец

Турско стреличарство е традиција на стреличарството кое станало многу развиено во текот на Отоманското Царство, тоа има потекло од Евроазиските Степи во вториот милениум п.н.е.

Традиционалното турско стреличарство е впишано на Репрезентативниот список на нематеријалното културно наследство на УНЕСКО во 2019 година[1]

НаводиУреди

  1. "UNESCO - Traditional Turkish archery". ich.unesco.org (англиски). Посетено на 2019-12-17.