Отвори го главното мени

Труењето со арсен е медицинска состојба предизвикана од зголемено количество на арсен во организмот. Студија од 2007 година открила дека над 137 милиони луѓе во повеќе од 70 држави се веројатно погодени од труење со арсен од водата за пиење.[1]

Труење со арсен
Arsenic contamination areas.jpg
Труењето со арсен е глобален проблем кој настанува од арсенот кој нормално го има во подземните води.
Класификација и надворешни извори
СпецијалностТоксикологија
МКБ-10T57.0
МКБ-9985.1
eMedicineemerg/42
MeSHD020261

Знаци и симптомиУреди

Први симптоми кои се јавуваат при труење со арсен се главоболка, конфузија, тешка дијареа и поспаност. Краен резултат од труењето со арсен е кома и смрт.[2]

ДијагнозаУреди

Дијагнозата на труењето се поставува со определување на концентрацијата на арсен во крв, урина, коса и нокти.

ТретманУреди

Димеркапролот и димеркаптосукцинска киселина се хелирачки агенси кои се користат при акутно труење со арсен.

НаводиУреди

  1. Видете:
  2. „Arsenic Poisoning“. IHC World. конс. 2 мај 2014.