Трајчо Трајков (роден на 19 април 1970 во Софија) е бугарски политичар и министер за економија, енергетика и туризам на Бугарија во периодот од 2009 до 2012 година.

Трајчо Трајков
Министер за економија, енергетика и туризам
На должноста
27 јули 2009 – 15 март 2012
Претходник Петaр Димитров
Наследник Делjaн Добрев
Лични податоци
Роден(а) 19 април 1970
Софија, Бугарија
Партија ГЕРБ

Трајков своето средно образование го завршил во Првата англиска гимназија во Софија, а факултет завршил на УНСС во Софија со специјалност Меѓународни економски односи. Специјализирал финансиска анализа и менаџмент во Австрија и Германија.