Транспаданска Република

Транспаданска Република (италијански: Repubblica Transpadana) — револуционерна, привремена и меѓународно непризнаена влада основана во Милано од генералот Наполеон Бонапарта.

Транспаданска Република
Repubblica Transpadana

1796–1797


Знаме

Северна Италија во 1796. Миланското Војводство станало Транспаданска Република по француската окупација од 1796 година.
Главен град Милано
Јазици Италијански
Вероисповед Римокатоличка црква
Уредување Република
Историја
 -  Основана 10 мај 1797
 -  Замрела 29 јуни 1796