Тотемизам потекнува од зборот тотем што на јазикот на северноамериканските индијанци значи сродство (предок). Самиот збор укажува дека постоело верување дека одредена група луѓе потекнува (е во сродство) од некое животно, растение или некој предмет. Изборот на тотемот зависел од начинот на кој групата се стекнувала со средства за живот. Кај оние кои се занимавале со риболов, рибите или некое друго водно животно претставувале тотем (крокодил, морска птица) Кај тотемизмот, тотемското животно не е предмет на обожување поради своите природни особини, туку поради силите (духот) кое се сметало дека е внатре во него.

Тотем, во Стенли паркот, Ванкувер, Канада

Надворешни врски

уреди