Ванкувер

најголем град во Британска Колумбија, Канада

Ванкувер — град во Канада. Се наоѓа во покраината Британска Колумбија. Тој е најголем град во западниот дел на Канада. . Според пописот од 2011 година, во градот имало 603.502 жители, и град со површина од 2.116.581 жител.

Панорама на Ванкувер

Основан е во 1867 кога првата пилана била подигната во областа Гаштаун, која наскоро станала јадро на идната населба. Ванкувер го доби статусот на градот во 1886 година. Продолжувањето на трансконтинеталната железничка пруга што доведе до градот беше завршена во 1887 година со цел да се искористи најголемото природно пристаниште на Ванкувер, кое наскоро ќе стане важна алка во трговијата меѓу Далечниот Исток и источниот дел на Канада. Ова, исто така, имаше влијание врз забрзаниот развој на трговијата со Европа.

Ванкувер Харбор е денес најголемото и најпрометно пристаниште во Канада, како и четвртото по големина пристаниште (тонажа) во Северна Америка. Дрвната индустрија сè уште е главната економска активност во градот, додека туризмот, благодарение на зачуваната природа околу градот, е на второ место. Ванкувер е трет по големина филмски центар во Северна Америка (по Лос Анџелес и Њујорк), заработувајќи го прекарот Северен Холивуд. Во 1986 година во градот се одржа Светската изложба, а во февруари 2010 година, Ванкувер, заедно со Вистлер, беше домаќин на Зимските олимписки игри.

Ванкувер се наоѓа на 49° 16'N 123°7′W, во Тихоокеанската часовен појас (UTC-8). Таа се наоѓа наспроти островот Ванкувер, природна заштита на климата од Тихиот Океан, а меѓу него и градот е Џорџскиот мост. Градот всушност се наоѓа на полуостровот Берар, меѓу истоимениот брег на север и реката Фрејзер на југ.

До 1885 година, името Ванкувер било поврзано со островот Ванкувер, па затоа честопати е погрешно за градот да се наоѓа на тој остров. И градот и островот биле именувани по британскиот капетан Џорџ Ванкувер, кој ја открил оваа област во 1792 година.

Климата во Ванкувер е умерена и класифицирана според Копенхаген како океанска. Во летните месеци има помалку дожд, па често има суша, особено во јули и август. Во остатокот од годината има многу повеќе врнежи, особено во периодот октомври-март.

Во 1998 година, Канадскиот олимписки комитет поднесе кандидатура за организирање на Зимските олимписки игри 2010. На натпреварите во Квебек и Калгари, Ванкувер освои најмногу гласови за да биде канадски кандидат за домаќин на Игрите. На правно необврзувачкиот референдум на 22 февруари 2002 година, 63,9% од избирачите го дадоа својот глас во корист на кандидатурата. [Ванкувер побара] Организацијата на Игрите на седницата на МОК на 2 јули 2003 година во Прага, победувајќи го австрискиот Салцбург и Јужна Кореја Пјонгјанг.

Во Ванкувер не постои доминантна религија. Најголемиот дел од популацијата, 19,0%, се изјасниле како римокатолици на пописот од 2001 година. Ова првенство е резултат на имиграцијата од католичките земји како што се Италија, како и фактот дека првиот католички мисионери пристигнале меѓу првите држави. Различни протестантски деноминации (главно Англиканците) е од 17,4%, Православни сочинуваат 1,7% од населението се должи на голем број на грчки и украински доселеници, додека 4,4% од населението се изјасниле како верен други христијански заедници. Следбениците на будизмот (главно со кинеско потекло) сочинуваат 6,9%.

Положба уреди

Ванкувер се наоѓа на 49°16′N, 123°7′W , во тихоокеанскиот часовен појас (-{UTC-8}-).

Во центарот на градот се наоѓаат интересни натписи на тротоарот, како своевидна туристичка атракција, со оддалеченост на поедини градови од Ванкувер на сите четири страни на Светот.

Административна поделба уреди

Ванкувер е поделен во 23 градски округа

 
Градски окрузи на Ванкувер

Галерија уреди