Тит Помпониј Атик

Тит Помпониј Атик (латински: Titus Pomponius Atticus, 102 п.н.е. - 32 п.н.е.) - римски граѓанин, пријател на Цицерон и издавач на неговите дела. Тој имал големо познавање на грчката книжевност и поради тоа го носел прекарот Атик. Цицерон му посветил голем број писма.[1]

Наводи

уреди
  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 126.