Темнокафена дебелоглавка

{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Pyrgus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Темнокафената дебелоглавка (Pyrgus carthami) е пеперутка од семејството на пеперутки Дебелоглавки. Ппеперугата ја има и во Македонија.

Темнокафена дебелоглавка
Hesperiidae - Pyrgus carthami.JPG
Горна страна
Долна страна
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Pyrgus
Вид: Темнокафена дебелоглавка
Биномен назив
Pyrgus carthami
(Hübner, 1813)
Синоними[1]

ПодвидовиУреди

  • Pyrgus carhami carthami (Германија)
  • Pyrgus carthami nevadensis (Германија, Франција, Шпанија)[2]
  • Pyrgus carthami moeschleri (Јужна и Источна Европа)[3]

РаспространетостУреди

Пеперутката вирее во јужна и Средна Европа, Мала Азија, Русија и Средна Азија.[4][5] Сака сиви и толли предели, ливади и други тревни површини. Може да живее до 1900 метри надморска висина.

ОписУреди

Распонот на крилјата е 30-34 мм, женката во просек е малку поголема од мажјакот. Овој вид е типичен за родот и е најголема европска дебелоглавка. Горната страна на крилјата е сиво кафеава. На горната страна има базална сива и бела боја. Долната страна на предниот дел има посветли бои, зеленикаво-кафеава со бели ознаки.[6] Гасеницата е главно маслинесто-кафеава до беж со црникави гради.

БиологијаУреди

Една генерација се создава секоја година. Преку зима хибернира како гасеница. Ларвите се хранат со Alcea, Malva sylvestris, Potentilla pedata, Potentilla neumanniana, Potentilla argentea, Althaea officinalis, Althea hirsuta и Centaurea.[4] Куклите се кријат во свиткани листови на растение или во земја. Куклата трае 14 дена. Возрасните пеперутки летаат од јуни до септември.

НаводиУреди

ЛитератураУреди

  • Whalley, Paul - Mitchell Beazley Guide to Butterflies (1981, reprinted 1992) ISBN 0-85533-348-0
  • Tom Tolman et Richard Lewington, Guide des papillons d'Europe et d'Afrique du Nord, Delachaux et Niestlé, 1997 (ISBN 978-2-603-01649-7)
  • De Jong, R. 1972. Systematics and geographic history of the genus Pyrgus in the palearctic region (Lep., Hesp.). Tidjschrift voor Entomologie, 115(1): 1-120.

Надворешни врскиУреди