Татарска Автономна Советска Социјалистичка Република

Татарска Автономна Советска Социјалистичка Република (руски: Татарская Автономная Советская Социалистическая Республика; татарски: Татарстан Автономияле Совет Социалистик Республикасы), скратено: Татарска АССР (руски: Татарская АССР; татарски: Татарстан АССР) или ТАССР (руски: ТАССР; татарски: ТАССР) — република во состав на Руската Советска Федеративна Социјалистичка Република на Советскиот Сојуз. Основана е на 27 мај 1920 г., а престанала да постои при распадот на сојузот во 1990 г. Главен град бил Казањ.

Татарска Автономна Советска Социјалистичка Република
Татарская Автономная Советская Социалистическая Республика  (руски)
Татарстан Автономияле Совет Социалистик Республикасы  (јазик?)
Автономна република на Руската СФСР

1920–1990
Знаме Грб
Знаме Грб
Главен град Казањ
Историја
 -  Основана 1920
 -  Укината 1990

Територијата на ТАССР била во состав на Казањската, Симбирската и Уфската губернија на Руското Царство сè до Октомвриската револуција од 1917 г.

Истакнати личности Уреди

Поврзано Уреди