Тасмански јазици

Карта на можна етничка поделба на Тасманија пред колонизацијата.

Тасманските јазици или Палаваските јазици биле мало староседелско јазично семејство во Тасманија, Австралија. Тргнувајќи од мал список на зборови, се доаѓа до претпоставка дека имало неколку јазици.[1] Се верува дека јазиците исчезнале во 1905 година и последен човек кој говорел на тасмански била Фани Кокхране Смит. Денес, сите тасмански Абориџини зборуваат англиски.

За оваа група јазици многу малку се знае во лингвистиката и според прикажаното не се потврдени или предложени теории за класификација на јазикот, иако некои го поврзуваат со никој од јужните Австралиски абориџински јазици.

НаводиУреди

  1. Crowley, Field Linguistics, 2007:3

Користена литератураУреди

  • Crowley, T; Dixon, R. M. W. (1981). „Tasmanian“. Dixon, R. M. W. and Blake, B. J.. Handbook of Australian languages. Vol 2. Canberra: Australian National University Press. стр. 394–421. 

Надворешни врскиУреди