Такси (множина: таксија; разговорно: таксиња) — средство за јавен превоз, најчесто автомобил, кој се користи за превоз на патници по стапка наведена на таксиметарот. Во многу земји, цената се договара со таксистот, кој обично е и сопственик на таксито.[1][2]

Њујоршки таксија

Таксито како мотив во популарната култура

уреди
  • „Такси“ (англиски: The Taxi) — песна на британската рок-група Young Marble Giants од 1980 година.[3]

Наводи

уреди
  1. „Lynk Taxis - The easiest way to book a local taxi“. Lynk Taxis (англиски). Архивирано од изворникот на 2023-04-12. Посетено на 2023-04-12.
  2. „такси“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Young Marble Giants – Colossal Youth (пристапено на 26.2.2024)

Надворешни врски

уреди