Сценска уметност е заеднички назив за изведувачка уметност преку гест, глума, пеење кои непосредно и директно се изведуваат пред публиката[1]. Во сценски уметности спаѓаат:

Танцот е еден вид изведувачка уметност што се практикува низ целиот свет.

И други.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди