Супена лажица — прибор за јадење наменет да принесува течна или нетврда храна во устата.

Супена лажица

Во рецептите за готвење „супена лажица“ многу често се користи за да ја опише нејзината „содржина“

Единица мерка уреди

Станува збор за мерка што обично се користи во кулинарството и медицината. Во денешно време, општо прифатено е дека количината на една супена лажица е колку три кафени лажички.

Единица за зафатнина во кулинарството уреди

Како единица супената лажица е почеста во англосаксонските рецепти, сепак вообичаена е за мали количини чија точност е од мало значење. Општо е прифатено дека една лажица е 15 ml и една кафена лажичка 5 ml[1].

Единица за зафатнина во медицината уреди

Рецептите често за мерки на состојките ја земаат супената лажица што одговара на 15 ml. Кафената лажичка одговара на 5 ml.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Proper Montagné (1938). Larousse gastronomique. Paris: Librairie Larousse. стр. p. 389. Укажано повеќе од еден |pages= и |page= (help)CS1-одржување: излишен текст (link)