Сулпиција (латински: Sulpicia) - староримска поетеса.

ЖивотописУреди

Сулпиција била млада, убава и образована Римјанка, родина на Месала и современичка на Тибул.[1]

ТворештвоУреди

Сулпиција пишувала кратки елегии во кои ја опеала својата љубов кон младиот Церинт кого го сакала. Нејзините песни се единствениот сочуван пример на песни напишани од жена во римската книжевност. Нејзините песни биле дополнување на поетскиот корпус на Тибул.[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 „Sulpicija“, во: Rimska lirika. Beograd: Rad, 1964, стр. 99.