Сузан Жан Фридлендер (англиски: Susan Jean Friedlander, родена: Поате; р. 26 јануари 1946) е американска математичарка. Нејзиното истражување се однесувало на математичката динамика на течностите, Ојлеровите равенки и равенките на Навие-Стоукс.

Сузан Фридлендер
Државјанствоамериканско и британско
Установи
 • Универзитет во Јужна Калифорнија
 • Универзитет во Илиноис, Чикаго
 • Универзитет Принстон
ОбразованиеЈуниверзити Колеџ Лондон
Познат поМатематичка динамика на течностите
Поважни награди
 • Стипендија Кенеди
 • Медан од институтот Хенри Понкар
Страница
www-bcf.usc.edu/~susanfri/

Образование уреди

Фридлендер дипломирала на Јуниврзити Колеџот, Лондон, со диплома по математика во 1967 година. Таа била наградена со стипендија на Кенеди, за да студира на МИТ, каде што и магистрирала во 1970 година. Докторирала во 1972 година на Универзитетот Принстон, под надзор на Луи Норберг Хауард.[1][2]

Кариера уреди

Од 1972 до 1974 година, Фридлендер била гостувачки член на Институтот за математички науки Курант, по што следела една година како инструктор на Универзитетот Принстон. Во 1975 година, таа се приклучила на факултетот, во Одделот за Математика на Универзитетот во Илиноис, Чикаго. Во 2007 година таа се преселила на Универзитетот во Јужна Калифорнија, каде што била професор по математика и Директор на Центарот за Применети Математички Науки.

Од 1996 до 2010 година, Фридландер работела како службеник во Американското математичко друштво, во улога на соработник секретар. Во 2005 година, таа била назначена за прва жена-главен и одговорен Уредник на билтенот на Американското математичко друштво.[1][3] Нејзини други водачки активности вклучуваат: членство во Научниот Советувачки Комитет на Институтот за Истражување на Математички Науки (2001-2006), Одборот за Математички Науки и нивните Апликации (2008-2011), Одделот А Управувачкиот Комитет на Американската Асоцијација за Унапредување на Науката (2013-2015), и на Гостувачкиот Комитет на Одделот за Математика на МИТ (2013-2021). Таа во моментов е претседател на математичкиот совет на Америка.

Почести и награди уреди

 • 1967-1969 стипендија Кенеди, МИТ
 • 1993 Н.С.Ф. Гостувачки професор за Жени, Универзитет Браун
 • 1995 Избрана е за почесен член, Московско Математичко Друштво
 • 1998 Медал на Институтот Хенри Поинкер
 • 2003 Награда за Постар научник, Универзитет на Илиноис, во Чикаго
 • 2012 Соработник, Друштво за Индустриска и Применета Математика
 • 2012 Соработник, Американската Асоцијација за Унапредување на Науката
 • 2012 Соработник, Американското Математичко Друштво

Приватен живот уреди

Фридлендер е во брак со математичарот Ерик Фридлендер.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди