Ступика ― мала вотивни ступа. Често е придружена со мали заветни табли со будистички изреки или мали будистички слики.[1] Ступиката може да биде и најгорниот дел од градбата, особено во хиндуистичкиот храм.[2]

Будистички модел на глинена ступа (ступика) во која се наоѓаат глинени плочи со будистички текстови и будистички слики. 8 век, Бали.

Наводи уреди

  1. Miksic, John N. (2003). Earthenware in Southeast Asia. NUS Press. стр. 289. ISBN 978-9971-69-271-1. Посетено на 7 ноември 2021.
  2. Snodgrass, Adrian (1985). The Symbolism of the Stupa. SEAP Publications. стр. 263. ISBN 978-0-87727-700-2. Посетено на 7 ноември 2021.