Стригил (латински: strigilis) — мала свиткана метална алатка користена во Стара Грција и Рим за стругање на нечистотии и пот од телото, во времето пред измислувањето на сапунот. Најпрвин на кожата се нанесувало миризливо масло, а потоа истото се стругало заедно со нечистотиите. Кај побогатите ова го правеле робови. Стригилот често се користел во римските бањи.

Римски стригили, I век п.н.е.

Вака иструганата пот од телата на гладијаторите се чувала во шишенца. Оваа пот била високоценета меѓу римјанките од високата класа како добар афродизијак. Ова најверонатно се должело на присуството на феромони, кои само неодамна почнале да се изучуваат .

ПоврзаноУреди