Стојане, сину море, Стојане

Стојане, сину море, Стојане — македонска епска народна песна.

СодржинаУреди

Мајката на Стојан сака да го жени, но тој ја продава на пазарот во Дојран за да си купи коњ и да замине во ајдуци. Тогаш, таа го проколнува и три дена подоцна сејмените го заробуваат Стојан. Додека поминуваат низ еврејското маало каде служела мајка му, Стојан ѝ се обраќа со зборовите дека дури сега се оженил.[1]

НаводиУреди

  1. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 89-90.