Сејменижандарм, полицаец во Османлиското Царство.[1]

Во Македонија сејмените работеле и како чувари телохранители на богатите луѓе[2]. Исто така за надомест тие штителе цели села како и манастири.[3]

Во Влашка, во XVII и XVIII век сејмените биле добро обучени и вооружени воини. Тие ги замениле акинџиите.

Сејмените, како и анадолиските секбани, биле вооружени со пушки. Во XVII век, огненото оружје станало достапно и масовно.[4]

Сејмените во народното творештвоУреди

НаводиУреди

  1. „сејмен“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. Семејството Топаловски и нивната импозантна куќа на Широк Сокак на семрежното место БабамБитола
  3. Реката Радика и манастирот Свети Јован Бигорски
  4. История на Османската империя; Терминологичен речник, стр. 341 и 342, автор: Ахмед Садулов; ISBN 954-9541-53-3
  5. Три години сејмен шетав на Јутјуб