{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Plebejus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Стоокиот синец (Plebejus argus) е пеперутка од видот пеперутки синци. Пеперутката е во сина боја и има голем број на точки. Пеперутката ја има во Европа и источен Палеарктик.

Стоок синец
Мажјак, примерок во Англија
Женка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Plebejus
Вид: Стоок синец
Научен назив
Plebejus argus
(Linnaeus, 1758)

Опис уреди

Мажјакот има сини крилја со црна граница, бели, шушкави реси и сребрени дамки на задните крила. Женките од овој вид се генерално кафеави и попригушени по боја, но имаат и сребрени дамки на задните крила. Долните страни на мажјаците и женките пеперутки се многу слични. Тие се во тегетна боја, со прстени од црни дамки по должината на работ на крилото.[1]

Живеалиште уреди

Пеперугата претпочита влажни долини и ливаци и тревни површини.[2]

Овие пеперуги не се оддалечуваат од местото, односно дневно најдалеку може да одат до 20 м.[3] Поради тоа, пеперугите колонизираат дискретни територии.

Подвидови уреди

 • P. a. argus Scandinavia
 • P. a. aegon (Denis & Schiffermüller, 1775) Карелија
 • P. a. cleomenes (Fruhstorfer, 1910) Карпати
 • P. a. wolgensis (Forster, 1936) од Јужна Европа до Алтај
 • P. a. bellus (Herrich-Schäffer, 1844) Мала Азија, Кавказ
 • P. a. obensis (Forster, 1936) Сибир
 • P. a. clarasiaticus (Verity, 1931) Алтај до Амур
 • P. a. pamirus (Forster, 1936) Памир, Тјан-Шан
 • P. a. coreanus Tutt, 1909Амур, Кореја
 • P. a. micrargus (Butler, 1878) Јапонија, Сахалин
 • P. a. asur Agenjo, 1966 Шпанија
 • P. a. bejarensis (Chapman, 1902) Шпанија
 • P. a. branuelasensis (Tutt, 1909) Шпанија
 • P. a. casaiacus Chapman, 1907 Шпанија
 • P. a. claraobscura (Verity, 1931) Франција
 • P. a. seoki Shirozu & Sibitani, 1943 Кореја
 • P. a. vigensis Tutt, 1909 Шпанија
 • P. a. sultana (Forster, 1936) Мала Азија

Галерија уреди

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. Seitz, A. Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren) Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.
 2. Dennis, Roger L.H.; Sparks, Tim H. (2006). „When is a habitat not a habitat? Dramatic resource use changes under differing weather conditions for the butterfly Plebejus argus“. Biological Conservation. 129 (3): 291–301. doi:10.1016/j.biocon.2005.10.043.
 3. Thomas, C.D.; Harrison, S. (1992). „Spatial Dynamics of a Patchily Distributed Butterfly Species“. Journal of Animal Ecology. 61 (2): 437–446. doi:10.2307/5334. JSTOR 5334.