Отвори го главното мени

Столб на Маркијан

Столбот на Маркијан (турски: Kıztaşı) се наоѓа во Истанбул, Турција. Столбот бил изградена во 455 година и била посветен на императорот Маркијан. Материјалот од којшто бил изработен споменикот е црвено-сив египетски мермер. На неговата западна страна стои натпис кој гласи: Principis hanc statuam Marciani / Cernem torumque ter vovit quod Tatianus opus.[1]

Столб на Маркијан
Kıztaşı
ColumnOfMarcianInIstanbulApril2007.jpg
Општи податоци
ГрадИстанбул
ЗемјаТурција

НаводиУреди

  1. White, Charles, Three Years in Constantinople or, Domestic Manners of the Turks in 1844, ISBN 1-4021-7580-9, p. 259.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди