Статор се вика неподвижниот дел на електричните машини (електромотор, генератор). Спротивна работа на статорот е роторот. Статорот инаку е куќиштето на генераторот и е направен од железо.

Еден од првите генератори, добро е видливо куќиштето (статорот). Франкфурт 1891.

Поврзано уреди