Рутенски јазик

(Пренасочено од Старобелоруски јазик)

Рутенски јазик бил историски јазик од групата на источнословенски јазици што се зборувал во Големо војводство Литванија и подоцна во источните територии на Полско-литванската Државна Заедница. Научниците не се согласуваат за тоа дали рутенскиот јазик бил посебен јазик или дијалект на староисточниот словенски јазик, но е договорено дека рутенскиот јазик бил близок генетски јазик до него. Староисточниот словенски јазик бил сличен јазик со Киевскиорускиот во 10 до 13 век. Овој јазик е претходник на денешните белоруски јазик и украински јазик.

Рутенски јазик
руський языкъ
Изговор/rus(s)kij jazykŭ/
Застапен воПолско-литванска Државна Заедница, јазик на администрацијата на Големото Војводство Литванија сѐ до 1699 година)
Изумренсе развил во белоруски, украински и русински јазик
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3
  Рутенијци и рутенски јазик, 1868

Надворешни врски уреди