Список на руски десерти

список на статии на Викимедија

Ова е список на руски десерти . Руската кујна е составена од различни традиции на готвење на рускиот народ. Кујната е разновидна, бидејќи Русија е по површина најголемата земја во светот. [1]

Каша Гуриев

Руски десертиУреди

 
Суви кајсии и сливи прелиени со чоколадо
 
Пастила
 • Блини (блинц)
 • Шарлот
 • Ситни сливи прелиени со чоколадо
 • Гогол могол (когел могел)
 • Хворост (ангелски крилја)
 • Каша Гуриев [2]
 • Кисел
 • Кулич
 • Кутија
 • Медовик (слоевит меден колач)
 • Наполеон (мил-фејл)
 • Паска
 • Пастила (традиционална руска слаткарница за овошје)
 • Пирог
 • Пирожки
 • Пончики или пишки
 • Пријаник
 • Тула пријаник
 • Птичи молоко („птичјо млеко“)
 • Сушки
 • Трубочка (десерт од торпедо)
 • Ватрушка
 • Зефир

ГалеријаУреди

Исто така видиУреди

 • Список на десерти
 • Список на руски јадења

Користена литератураУреди

 1. „The World Factbook“. Посетено на 27 December 2014.
 2. Goldstein, D. (1999). A Taste of Russia: A Cookbook of Russian Hospitality. Russian Life Books. стр. 87–88. ISBN 978-1-880100-42-4. Посетено на July 22, 2017.