Список на реки во Обединетото Кралство

Ова е список на најзначајните реки во Обединетото Кралство наведени со нивната должина и земјите во кои се наоѓаат:

Карта на поважните реки во Обединетото Кралство
Северн од воздух
Место Река Должина (км) Земја
1 Северн[1] 354  Велс /  Англија
2 Темза[1] 346  Англија
3 Трент[1] 297  Англија
4 Голем Уз[1] 230  Англија
5 Вај[1] 215  Велс /  Англија
6 Јур/Уз 208  Англија
7 Теј[1] 188  Шкотска
8 Спеј 172  Шкотска
9 Клајд 172  Шкотска
10 Нин[1] 161  Англија
11 Твид[1] 155  Англија /  Шкотска
12 Ејвон (Ворикширски) 154  Англија
13 Идн 145  Англија
14 Ди 140  Шкотска
15 Видам 132  Англија
16 Тим 130  Велс /  Англија
17 Дон[1] 129  Шкотска
18t Бан 122  Северна Ирска
18t Тејфи[2] 122  Велс
19t Тауи 121  Велс
19t Рибл 120  Англија
19t Ејвон (Бристолски) 120  Англија
21 Тајн[1] 118  Англија
22 Дервент 115  Англија
23t Ер 114  Англија
23t Нит 114  Шкотска
25t Тиз 113  Англија
25t Медвеј 113  Англија
25t Мерзи 113  Англија
28t Ди[1] 112  Велс /  Англија
28t Дон 112  Англија

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 Rivers and the British Landscape, (2005), Sue Owen et al., Carnegie Publishing, ISBN 978-1-85936-120-7
  2. „- River Teifi - CCW“. Архивирано од изворникот на 2014-02-21. Посетено на 2014-09-19.