Список на непризнаени држави

список на статии на Викимедија

Ова е списoк на држави кои постојат како фактички независни држави, но како такви не се признати од страна на поголемиот дел од другите држави или меѓународни заедници.

Држави со ограничено признавање
Знаме Име Декларирана Признаена од
Абхазија 1999 год. 5 земји
Западна Сахара 1976 год. 46 земји
Јужна Осетија 1990 год. 5 земји
Косово 2008 год. 114 земји
Приднестровие 1990 год. непризната
Северен Кипар 1983 год. Турција
Сомалиленд 1991 год. непризната