Список на интеграли на инверзни тригонометриски функции

список на статии на Викимедија

Списоков е попис на интегралите (антидеривации на функции) на рационалните функции за интегранди кои содржат инверзни тригонометриски функции (познати и како „аркус функции“). За целосен список на интеграли на функции, да се погледа таблични интеграли.

Постојат три вообичаени начини за обележување на инверзните тригонометриски функции. На пример функцијата arcus sinus би можела да се запише како „sin−1“, „asin'“, или „arcsin“ како што е користено во оваа статија.

Arcus sinusУреди

 
 
 
 
 
 
 
 

Arcus cosinusУреди

 
 
 
 
 
 
 
 

Arcus tangensУреди

 


 
 
 
 

Arcus cotangensУреди

 


 
 
 
 

Arcus secansУреди

 
 
 
 
 

Arcus cosecansУреди