Список на градови во Туркменистан

список на статии на Викимедија

Ова е список на градови во Туркменистан.

Карта на Туркменистан.

Список

уреди

Поголеми градови

уреди
 
Ашхабат — главен град.
 
Туркменабат
 
Туркменбаши
 
Берекет

Ова е список на најголемите градови во земјата. Бројот на населението се однесува на 2010 г. Седиштата на покраините се задебелени.

Бр. Град Население Покраина
1 Ашхабат 947.221 Ашхабат
2 Туркменабат[1] 279.765 Лебап
3 Дашогуз 245.872 Дашогуз
4 Мари 126.141 Мари
5 Сердар[2] 93.692 Балкан
6 Бајрамали 91.713 Мари
7 Балканабат 90.149 Балкан
8 Теџен 79.324 Ахал
9 Туркменбаши[3] 73.803 Балкан
10 Магданли[4] 68.133 Лебап
11 Абадан[5] 42.868 Ахал
12 Атамурат[6] 39.602 Лебап
13 Јолотен 38.936 Мари
14 Конеургенч 35.386 Дашогуз
15 Анау 30.042 Ахал
16 Хазар 29.131 Балкан
17 Гурбансолтан Еџе[7] 27.451 Дашогуз
18 Гумдаг 27.408 Балкан
19 Бахарли[8] 25.065 Ахал
20 Газоџак 25.043 Лебап
21 Берекет[9] 23.762 Балкан
22 Болдумсаз 23.728 Дашогуз
23 Ѓокдепе 21.465 Ахал
24 Сајат 21.160 Лебап
24 Сејди 21.160 Лебап
26 Кака 20.218 Ахал
27 Тагта 18.660 Дашогуз
28 Фарап 17.277 Лебап
29 Губадаг 17.118 Дашогуз
30 Акдепе 15.898 Дашогуз
31 Мургап 15.724 Мари
32 Серхетабат [10] 15.713 Мари

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. порано Чарџев
  2. порано Гизиларбат
  3. порано Красноводск
  4. порано Говурдак
  5. порано Бузмејн
  6. порано Керки
  7. порано Иљанли
  8. порано Бахерден
  9. порано Газанџик
  10. порано Гушги

Надворешни врски

уреди