Логичка еквиваленција: Разлика помеѓу преработките

с
Бот: козметички промени
[непроверена преработка][непроверена преработка]
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
с (Бот: козметички промени)
Меѓутоа овие симболи исто така се користат и за материјална еквиваленција; правилното толкување зависи од контекстот.
 
== Пример ==
 
Следниве искази се логички еквивалентни:
 
# Ако Филип е во [[Скопје]], тогаш тој е во [[Македонија]]. (Во симболи, ''с'' → ''м''.)
# Ако Филип не е во Македонија, тогаш тој не е во Скопје. (Во симболи, ~''м'' → ~''с''.)
 
Синтаксички, (1) и (2) се кодеривативни по пат на законот на [[контрапозиција]] и [[двојна негација]]. Семантички, (1) и (2) се точни (вистинити) во апсолутно ист модел (толкувања, вреднувања); имено, оние каде или ''Филип е во Скопје'' е неточно, или ''Филип е во Македонија'' е точно.
 
(Треба да се напомене дека во овој пример ја зема в предвид [[класична логика|класичната логика]]. Во некои [[некласична логика|некласични логики]] (1) и (2) не се сметаат за логички еквивалентни.)
 
== Видете исто така ==
* [[Логички бикондиционал]]
* [[Логичка еднаквост]]
941.847

уредувања