Разлика помеѓу преработките на „Контексно слободна граматика“

с
Бот: козметички промени
с (Бот: козметички промени)
 
Не сите јазици се контексно-слободни.Добро познат пример е бројач
{a<sup>n</sup> b<sup>n</sup> c<sup>n</sup> :n &ge; 0 }
множество од стрингови што содржи број на а буквата, да има исто толку и b букви, а исто толку и c букви.
 
P е конечно множество од продукциски правила
S е елемент одf Vn, единствениот стартен не-терминал.
Елементите од P се од форма [[СликаПодатотека:KSG1.jpg]]
Јазик L е контексно-слободен јазик (CFL) ако неговата граматика е контексно-слободна граматика. Попрецизно ,тоа е јазик чии зборови, реченици и фрази се создадени од симболи и зборовиод контексно-слободна граматика.
Контексно-слободна граматика е дадена со:
S → aSb | ε
каде | се користи за да одвои повеќе избори од истиот не-терминал, и ε е за празен стринг. Граматиката го создава јазикот е {a<sup>n</sup> b<sup>n</sup> :n &ge; 0 }, кој не е регуларен.
 
'''Пример 2'''
'''Пример 4'''
 
Друг пример за контексно-слободна граматика е {b<sup>n</sup> a<sup>m</sup> b<sup>2n</sup> :n &ge; 0 ,m &ge; 0} . Ова не е регуларен израз, но е контексно-слободен и може да биде созадден од следнава контексно-слободна граматика:
 
S → bSbb | A
 
== Референци ==
* Michael Sipser (1997). Introduction to the Theory of Computation. PWS Publishing. ISBN 0-534-94728-X. Section 2.1: Context-Free Grammars, pp.91–101. Section 4.1.2: Decidable problems concerning context-free languages, pp.156–159. Section 5.1.1: Reductions via computation histories: pp.176–183.
* ^ L, BalaSundaraRaman; Ishwar.S, Sanjeeth Kumar Ravindranath (2003-08-22). "Context Free Grammar for Natural Language Constructs - An implementation for Venpa Class of Tamil Poetry". Proceedings of Tamil Internet, Chennai, 2003, 128-136, International Forum for Information Technology in Internet. Retrieved on 2006-08-24.
 
{{Formal languages and grammars}}
941.847

уредувања