Галички дијалект: Разлика помеѓу преработките

Додадени 14 бајти ,  пред 12 години
с
Бот: козметички промени
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
с (Бот: козметички промени)
'''Галичкиот дијалект''' или '''малореканскиот дијалект''' е дијалект што спаѓа во подгрупата на западни и северозападни дијалекти на [[Западномакедонско наречје|западното наречје]] на [[Македонски јазик|македонскиот јазик]]. Дијалектот се зборува на територијата околу селото Галичник и во реонот наречен Мала Река со околината. Горнополошкиот дијалект е близок дијалект со горнополошкиот дијалект и со реканскиот дијалект. Дијалкетот е карактеристичен по тоа што има користење на доста архаични зборови. Овој дијалект може да се најде и во историски литературни дела на македонскиот јазик како на пример '''Тријазичникот''' на [[Ѓорѓија Пулевски]].
 
== Фонолошки карактеристики ==
* фиксиран акцент
* намалена употреба на согласката '''Џ''', наместо неа се употребува '''ж'''
* употреба на '''Ј''' помеѓу две самогласки
* употреба на '''о''' наместо '''а'''
 
== Морфолошки карактеристики ==
 
* употреба на суфиксот -ајет за трето лице еднина
* употреба на '''ќа''' немасто '''ќе'''
* употреба на трите членови
* употреба на наставката '''-т''' за трето лице еднина
* употреба на предлогот '''ВО'''.
 
 
{{Македонски дијалекти}}
 
[[Категорија:Дијалекти на македонскиот јазик]]
 
941.847

уредувања