Boyan

Одземени 11.932 бајти ,  пред 12 години
Радикална промена : )
сНема опис на уредувањето
(Радикална промена : ))
{{администратор-тан}}
<center><table cellspacing="0" style="background:#ffffff; border:2px solid #87ceeb;"><tr><td width="600" valign="top" style="background:#ffffff; margin:0px; padding:0px;"><div style="position:relative; width:730px; height:450px; overflow: hidden;"><div style="position:absolute; width:600px; height:450px; top:0px; left:0px; z-index:1;">[[Слика:Toronto snow angel.JPG|750п]]</div><div style="position:absolute; width:600px; height:450px; top:0px; left:0px; z-index:2;"></div><div style="position:absolute; height:32px; top:70px; right:60px; z-index:3; width:320px"><font style="color:lightsteelblue"><center><br><font size=5>'''Mom, look at me!!!'''</font><br><br><br><br><br><br>[[Корисник:Boyan/За мене|<font style="color:brown">За мене / About me / Despre mine / Sobre mí</font>]] | [[Разговор со корисник:Boyan|<font style="color:brown">Разговор / Talk / Discuţie / Discusión</font>]]</div></div></td></tr></table></center>
 
 
[[Слика:Baner wiki.gif|center|&nbsp;]]
<center>[http://mesto.com.mk/video/ce0fe354d223e33/ Каква е оваа ситуација?]</center>
<center><font color="Blue">The road to hell is paved with good intentions.</center>
<center><font color="Blue">Historical scholarship is also characterized by possessive individualism.</center>
 
{|
<center>
|<imagemap>
{| class="prettytable sortable" align="center" width="65%"
Image:Qxz-ad89.gif|Commons ad|468px
default [[commons:]]
</imagemap>
|}
{| style="background-color:<!-->#FFFAF0;--><!-->#faf5ff;-->#F0F8FF;"
|-
----
!style="background: #e3e3e3;" width="60%"|<font face="Chiller"><font color="Blue">ЈАЗИЦИ КОИ ГИ ЗБОРУВАМ
[[Слика:Qxz-ad3.gif]] [[Слика:Qxz-ad4.png]]
!style="background: #e3e3e3;" width="60%"|<font face="Chiller"><font color="Blue">ПОТЕКЛО
----
!style="background: #e3e3e3;" width="60%"|<font face="Chiller"><font color="Blue">ОБРАЗОВАНИЕ, СТАВОВИ & ИНТЕРЕСИ
|-
[[Слика:Qxz-ad6.gif]] [[Слика:Qxz-ad15.gif]]
|<div style="float: left; border:solid black 1px; margin: 1px;">
----
{{Корисник mk}}
|<font face="Chiller">{{Корисник Македонија}}
|<font face="Chiller">{{студентнапмф}}
|-
[[Слика:Qxz-ad18.gif]] [[Слика:Qxz-ad25.gif]]
|<div style="float: left; border:solid black 1px; margin: 1px;">
{{Корисник en-4}}
|<font face="Chiller">{{Корисничка кутија|id=[[Слика:Skopje_grb.gif |41п]]|id-c=lightblue|id-s=14|id-w=45|id-h=45|info=Овој корисник е '''[[Скопје|скопјанец]]'''.|info-s=8|info-p=4pt|info-lh= 1.25em|border-c=blue|border-s=1}}
|<font face="Chiller">{{Корисничка кутија|id=[[Слика:Irish clover.jpg |50п]]|id-c=lightgreen|id-s=14|id-w=45|id-h=45|info=Овој корисник е '''[[Биологија|биолог]]'''.|info-s=8|info-p=4pt|info-lh= 1.25em|border-c=blue|border-s=1}}
|-
|<div style="float: left; border:solid black 1px; margin: 1px;">
{{Корисник sr-3}}
|<font face="Chiller">{{Корисничка кутија|id=[[Слика:Svnikole.PNG |41п]]|id-c=lightblue|id-s=14|id-w=45|id-h=45|info=Овој корисник влече корени од '''[[Свети Николе]]'''.|info-s=8|info-p=4pt|info-lh= 1.25em|border-c=blue|border-s=1}}
|<font face="Chiller">{{Корисничка кутија|id=[[Слика:Gasterental.jpg|41п]]|id-c=lightblue|id-s=14|id-w=45|id-h=45|info=Овој корисник го интересира '''[[екологија]]'''.|info-s=8|info-p=4pt|info-lh= 1.25em|border-c=blue|border-s=1}}
|-
|<div style="float: left; border:solid black 1px; margin: 1px;">
{{Корисник hr-3}}
|<font face="Chiller">{{Корисничка кутија|id=[[Слика:Grb-sopiste.jpg |41п]]|id-c=lightblue|id-s=14|id-w=45|id-h=45|info=Овој корисник влече корени од '''[[Долно Соње|Долно Солње]]'''.|info-s=8|info-p=4pt|info-lh= 1.25em|border-c=blue|border-s=1}}
|<font face="Chiller">{{Корисничка кутија|id=[[Слика:Nuvola_apps_browser.png‎ |41п]]|id-c=lightblue|id-s=14|id-w=45|id-h=45|info=Овој корисник го интересира '''[[географија]]'''.|info-s=8|info-p=4pt|info-lh= 1.25em|border-c=blue|border-s=1}}
|-
|<div style="float: left; border:solid black 1px; margin: 1px;">
{{Корисник bg-3}}
|<font face="Chiller">{{Корисничка кутија|id=[[Слика:Coat of arms of Montenegro.svg |41п]]|id-c=lightblue|id-s=14|id-w=45|id-h=45|info=Како што е информиран, далечните претци на овој корисник се од [[Црна Гора]].|info-s=8|info-p=4pt|info-lh= 1.25em|border-c=blue|border-s=1}}
|<font face="Chiller">{{Корисничка кутија|id=[[Слика:P_history.png‎‎|41п]]|id-c=lightblue|id-s=14|id-w=45|id-h=45|info=Овој корисник се интересира за '''[[историја]]'''.|info-s=8|info-p=4pt|info-lh= 1.25em|border-c=orange|border-s=1}}
|-
|<div style="float: left; border:solid black 1px; margin: 1px;">
{{Корисник sl-1}}
|<font face="Chiller">
|<font face="Chiller">{{Корисник Христијанин}}
|-
|<div style="float: left; border:solid black 1px; margin: 1px;">
{{Корисник de-1}}
|<font face="Chiller">
|<font face="Chiller">{{Непушач}}
|-
|<div style="float: left; border:solid black 1px; margin: 1px;">
{{Корисник fr-1}}
|<font face="Chiller">
|<font face="Chiller">{{Корисничка кутија|id=[[Слика:HeteroSym-pinkblue.svg|41п]]|id-c=lightblue|id-s=14|id-w=45|id-h=45|info=Овој корисник е [[Хетеросексуалност|хетеросексуалец]].|info-s=8|info-p=4pt|info-lh= 1.25em|border-c=orange|border-s=1}}
|-
|<div style="float: left; border:solid black 1px; margin: 1px;">{{Корисник:КК/en-mk}}
|<font face="Chiller">
|<font face="Chiller">{{Корисничка кутија|id=[[Слика:Dont_you_fyrom_me.png|41п]]|id-c=lightblue|id-s=14|id-w=45|id-h=45|info=Овој корисник се залага за употреба на уставното име на [[Република Македонија]].|info-s=8|info-p=4pt|info-lh= 1.25em|border-c=orange|border-s=1}}
|-
|<div style="float: left; border:solid black 1px; margin: 1px;">
|<font face="Chiller">
|<font face="Chiller">{{Корисничка кутија|id=[[Слика:Nobg.PNG‎‎|41п]]|id-c=lightblue|id-s=14|id-w=45|id-h=45|info=Овој корисник не верува дека Универзумот настанал во Бугарија.|info-s=8|info-p=4pt|info-lh= 1.25em|border-c=orange|border-s=1}}
|-
|<div style="float: left; border:solid black 1px; margin: 1px;">
|<font face="Chiller">
|<font face="Chiller">{{Корисник ВикиПроект Хемија}}
|}
<center/>
 
<div style="margin:1.5em auto; border:3px solid green; padding: 1em; background-color:#fff; -moz-border-radius:1em; width:50%; min-width:40em; font-size: 90%;">
<div style="width:98%; height:700px; padding:10px; overflow:scroll; border:2px solid white;">
{{Цитат|“I know of two tragic histories in the world - that of Ireland and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.” - Roger Casement (1864 - 1916), ирски патриот и револуционер.}}
 
{{Цитат|Значит, името бугарин во Македониiа, со коiе сега експлуатираат бугрите, никак не iет национално, и затоа никоi од македонците немат прао со него да експлуатират македонцките интереси во негоа полза. Никоi не ни имат дадено прао заради него да ни се набркуваат бугарите во нашите работи.}}
 
{{Цитат|“А ако Македониiа до сега со мали исклу'чеiн'а се iет развиiала оддел'но од Бугариiа и Србиiа, то она можит да чинит и за однапред, ушче поеке, шчо пропагандите: бугарцка и србцка употребуваат сите и дозволени и не дозволени стретства да искоренат во нашиiот народен жиот се самобитно, се '''чисто македонцко'''. Самосталното политично развиiаiн'е на Македониiа iет необходност, као нешчо, без коiе ниiе не ке располагаме со доста стретства да се бориме со пропагандите за сочувуаiн'е од ниф нашата национална самобитност.” - Крсте Петков Мисирков.}}
 
[[Податотека:Makedonija.jpg|550px|центар|Македонија на крстот на страданието: мислам дека оваа песна е олицетворение на тажната судбина на мојата македонска татковина.]]
 
[[Слика:Sarafov_citat.gif|центар|550px|Цитат на Сарафов.]]
 
[[Податотека:Korica na Recnikot na Puleski.jpg|центар|550px|Речник од три јазика: македонски, албански и турски.]]
 
[[Слика:Trijazicnik.png|центар|550px|Така и Македонциве се народ, и местово њивно је Македонија.]]
 
[[Image:Makedonski Glas.jpg|550px|центар|Првиот број на списанието “МАКЕДОНСКIЙ ГОЛОСЪ“ (мк: Македонски Глас): Ми Македонци, не Болгари.]]
 
[[Слика:Makedonski polk vo Ukraina.jpg|900px|центар|Документ за Македонскиот полк, од националниот историски архив на [[Украина]], во кој неговите припадници се изјаснуваат како припадници на македонската нација.]]
 
{{цитат|Ние сме [[Македонци]]. Затоа и нашето творештво треба да биде во служба на македонската кауза ('''Извор: [[Никола Вапцаров]] ,,Реферат‘‘ ,1939)'''}}
 
{| width=50% align=center
|
<poem style="border: 1px #2f6fab;background-color: #f9f9f9; padding:1em" width=50% align=center>
 
[[Атанас Раздолов]], ''Песните на востаникот'' ([[1895]])
 
Так в '''срцето македонско'''
да в‘згласим ниј борбата
срешту племе анадолско
да развием знамената
 
Нек покажем на турчина
на цинцарја и на грка
на б‘лгарина, на србина
и на '''всеки што ни брка'''
 
Че не ламптим за корони
за царштина и за слава
не штем да сме ниј барони
в македонската држава
 
Но се трудим да в‘ведем
братство, равенство, свобода!
трудим се да с‘здадем
љубов мила в народа!
 
Трудим се и верваме
че в борбата ште успеем:
надеждата не губиме
скоро песен ште запеем.
</poem>
|}
 
[[Слика:Balkan-nations.jpg|центар|400px|Народностите на Балканскиот Полуостров во доцниот 19 век (Pallas Nagy Lexikon, [[1897]]).]]
 
[[Податотека:Hellenism in the Near East 1918.jpg|center|900px|Грчка мапа. Постојат Македонци во Грција. Тоа е случај и во денешната т.н. Благоевградска Област.]]
 
{{цитат|По моите сопствени студии на српско-бугарскиот спор, дојдов до убедување дека Македонците, како по својата историја, така и по својот јазик, се посебна народност. Значи, ниту се Срби, уште помалку Бугари, туку се потомци на оние словенски прадоселеници кои го населувале Балканскиот Полуостров веќе долго пред српската и бугарската инвазија и кои подоцна со ниту една од овие две нации не се измешале ([[Карл Хрон]] ''Das Volksthum der Slaven Makedoniens'', [[1890]] година).}}
 
[[Податотека:Volker und Sprachenkarte der Balkan - Halbinsel 1924, Leipzig.jpg|900px|center|Австриска мапа на народи и јазици од 1924 - Mazedoniers und Mazedonische Sprache.]]
</div>
</div>
 
<gallery>
Слика:Diversity of plants image version 3.png|Биолошката група на растенија
Слика:Animalia_diversity.jpg|Биолошката група на животни
Слика:Fungi_collage.jpg|Биолошката група на габи
Слика:Protist_collage.jpg|Биолошката група на протисти
Слика:EscherichiaColi NIAID.jpg|Биолошката група на бактерии
Слика:Halobacteria.jpg|Биолошката група на археи
Слика:Barnstar-atom3.png|Јас, корисник [[Корисник:Bjankuloski06|Б. Јанкулоски]] му го врачувам овој медал (barnstar) на мојот колега '''Boyan''' за неговите инзвонредни доприноси на тема [[природни науки]]. Само така!
</gallery>
 
</div></div></div>
<div style="margin:1.5em auto; border:3px solid green; padding: 1em; background-color:#fff; -moz-border-radius:1em; width:50%; min-width:40em; font-size: 90%;">
'''''Да се проверат и средат статиите на:''''' [[Корисник:Marija88|(1)]], [[Корисник:Maja.m|(2)]], [[Корисник:Zorga|(3)]], [[Корисник:Danis|(4)]], [[Корисник:Eleni okle|(5)]], [[Корисник:Radic22|(6)]], [[Корисник:Ana pinky|(7)]], [[Корисник:Kristinaguseva|(8)]]
</div>
 
== Линкови ==
 
* [http://damj.manu.edu.mk/materijali.html МАНУ]