Разлика помеѓу преработките на „Македонија“

По устав.
(на жалост најдов извор :))))
(По устав.)
'''Македонија''' или официјално '''Република Македонија''' е [[Европа|европска]] држава во централниот дел на [[Балкански Полуостров|Балканскиот Полуостров]] со главен град [[Скопје]]. Територијата на Република Македонија претставува околу 38% од територијата на [[Регион Македонија|областа Македонија]]. Македонија на исток граничи со [[Бугарија]], на север со [[Србија]] (и [[Косово]]), на запад со [[Албанија]] и на југ со [[Грција]].
 
ПолитичкиПо устав, Македонија е "суверена, самостојна, демократска и социјална држава"<ref>[http://www.jorm.org.mk/ustav.shtml Устав на Република Македонија]</ref> со главен град [[Скопје]]. Македонија има вкупно 25.713 километри квадратни во кои живеат околу 2.114.550 жители, од кои мнозинството се [[Македонци]]. Официјален јазик е [[македонскиот јазик]], додека официјална валута е [[Македонски денар|македонскиот денар]].
 
== Историја ==
129

уредувања