Циметна мечка: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Бот Додава: lt:Cinamoninis juodasis lokys
с Бот Додава: nl:Kaneelbeer; козметички промени
Ред 18:
И оваа мечка е [[омнивор]], односно се храни претежно со храна од растително потекло како [[лешник|лешници]], [[орев]]и, [[плод]]ови, но понекогаш и со [[мед]], [[инсекти]], [[риба]], мали [[глодар]]и или мрша.
== Живеалиште ==
Овие мечки живеат во југозападна [[Канада]] и во северозападниот дел на [[САД]], источен [[Вашингтон]], источен [[Орегон]], [[Ајдахо]], западна [[Монтана]], западен [[Вајоминг]], источно [[Колорадо]] и североисточна [[Јута]]<ref>"Range" in [http://www.seaworld.org/animal-info/animal-bytes/animalia/eumetazoa/coelomates/deuterostomes/chordata/craniata/mammalia/carnivora/cinnamon-bear.htm seaworld.org]</ref>, односно региони со сува клима. Американските мечки кои живеат во региони со поголема влажност, најчесто имаат црна боја на крзното.
== Размножување ==
Женките достигнуваат [[сексуална зрелост]] на 4-5 годишна возраст, додека мажјаците на 5-6. Сезоната на парење најчесто е од [[јуни]] до средината на [[јули]]. Периодот на бременост е околу 7 месеци. Како кај повеќето мечки и кај овие има задоцнета имплантација на оплодената [[јајце клетка]], со што и се дава време на мајката да наталожи доволно масти за неа и за развитокот на младенчето за време на зимата, односно за време на [[хибернација]]та<ref>[http://www.bearsoftheworld.net/cinnamon_bears.htm Cinnamon bear]</ref>. Младите се раѓаат во [[јануари]] или [[февруари]], и остануваат со мајката околу 17 месеци.
 
== Референци ==
{{reflist}}
 
Ред 33:
[[lt:Cinamoninis juodasis lokys]]
[[lv:Kanēļa lācis]]
[[nl:Kaneelbeer]]