Разлика помеѓу преработките на „Асиметрична дигитална претплатничка линија“

с
Бот менува: Image -> Податотека
с (Бот Менува: en:Asymmetric digital subscriber line)
с (Бот менува: Image -> Податотека)
АДСЛ-от користи две ралични стапки на фреквенција. Кај стандардниот АДСЛ, стапката од 25.875 [[кХц]] до 138 Кхц се користи за подигања, додека 138 кХц – 1104 кХц се користи за спуштања.
 
[[ImageПодатотека:ADSL frekvencii.jpg|thumb|400п|right|Приказ на АДСЛ фреквенции]]
 
Секоја од овие се развива во помали парчиња од 4.3125 Кхц. За време на иницијалната обука, АДСЛ модемот тестира кое од достапните парчиња има прифатлив [[сооднос на сигнал и бука]]. Растојанието помеѓу [[телефонска централа|телефонската централа]], или буката на бакарната жица може да предизвика грешки при некои фреквенции. Со тоа што парчињата се чуваат мали, грешка кај една фреквенција не би требало да ја онеспособи целата линија: тоа парче нема да се користи, а со тоа само се намалува протокот на информации, но линијата останува функционална. Провајдерите можат да нудат поддршка на повисоки фреквенции како продолжение на стандардот. Меѓутоа, ова бара сврстување на опремата од провајдерот со двете страни, и веројатно би резултирало во проблеми со интерференција.
941.847

уредувања