Разлика помеѓу преработките на „Димитар Мирчев“

Одземен 1 бајт ,  пред 12 години
 
==Публикации==
Димитар Мирчев остварил обемен опус во повеќе општествени области (науката, образованието, политиката и јавноста). Неговите постигања се препознати и признати во Македонија и во странство. Објавил над 180 написи, книги, статии и монографии од областа на политологијата, политичката социологија и надворешната политика. Во текот на својата научно-истражувачка, образовно-воспитна дејност бил ментор на повеќе од 40 магистерски и 22 доктори на науки во областа на политичките и социолошките науки и евро - интеграциите.<ref>[http://www.fon.edu.mk/prof.aspx?pid=1&ln=mk Проф. д-р Димитар Мирчев Факултет за политички науки]</ref> Голем број од овие магистри и доктори денес се наставници или истражувачи на [[Универзитет „Св. Кирил и Методиј“|универзитететите во Скопје]], [[Универзитет „Св. Климент Охридски“|Битола]], на [[ЈИЕ во Тетово]], на [[ФОН Универзитет|ФОН]], некои од нив работат во македонската дипломатија, новинарството, јавната администрација и култура. Преку Европското движење во Македонија чиј основач и претседател е, тој има организирано и одржано стотина трибини, натпревари во европски знаења, семинари и школи на кои земаат учество многу средношколци и студенти.
Факултет за политички науки]</ref> Голем број од овие магистри и доктори денес се наставници или истражувачи на [[Универзитет „Св. Кирил и Методиј“|универзитететите во Скопје]], [[Универзитет „Св. Климент Охридски“|Битола]], на [[ЈИЕ во Тетово]], на [[ФОН Универзитет|ФОН]], некои од нив работат во македонската дипломатија, новинарството, јавната администрација и култура. Преку Европското движење во Македонија чиј основач и претседател е, тој има организирано и одржано стотина трибини, натпревари во европски знаења, семинари и школи на кои земаат учество многу средношколци и студенти.
 
* Политолошки компендиум. 2003. Универзитет ФОН, Скопје