Грб на Општина Струмица: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
[[Слика:Grb_na_Strumica.JPG|thumb|right|150px|Грбот на Струмица]]
[[Слика:Grb_na_Strumica.JPG|thumb|right|150px|Грбот на Струмица]]Општината [[Струмица]] има [[грб]] кој ја претставува општината, и е во форма на [[штит]] на кој на горната страна со кирилско писмо е напишано името на градот. Штитот е поделен на четири полиња во кои има симболи и тоа: во левиот горен агол е насликан златен крст од манастирот “Св. Леонтие” во село [[Водоча]] од [[6 век]], во десниот горен агол има сонце, во левиот долен агол е ридот над Струмица со [[Цареви кули|Царевите кули]] и три ѕвезди на небото и во десниот долен агол е карневалска маска. На грбот се среќаваат две бои: [[златна]] и кобалт-[[сина]].
 
[[Слика:Grb_na_Strumica.JPG|thumb|right|150px|Грбот наОпштина Струмица]]Општината|Општина [[Струмица]] има [[грб]] кој ја претставува општината, и е во форма на [[штит]] на кој на горната страна со кирилско писмо е напишано името на градот. Штитот е поделен на четири полиња во кои има симболи и тоа: во левиот горен агол е насликан златен крст од [[Манастир „Св. Леонтие“ - Водоча|манастирот “Св. Леонтие”]] во село [[Водоча]] од [[6 век]], во десниот горен агол има [[сонце]], во левиот долен агол е ридот над Струмица со [[Цареви кули|Царевите кули]] и три ѕвезди на небото и во десниот долен агол е [[Струмички карневал|карневалска маска]]. На грбот се среќаваат две бои: [[златна]] и кобалт-[[сина]].
[[Категорија:Грбови на општини во Република Македонија]]
 
[[Категорија:Грбови на општиниопштините во Република Македонија]]
[[Категорија:Општина Струмица]]
[[Категорија:Струмица]]