Разлика помеѓу преработките на „Коста Пеев“

Додадени 887 бајти ,  пред 2 месеци
#1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE
(#1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE)
(#1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE)
Автор е на шеесетина лингвистички статии и на дијактелочки речник. Својот обемен архив од скапоцени етнолошки и лингвистички материјали го подарил на Институтот за етнологија и антропологија.<ref name=":1" /><ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.mkd.mk/kultura/profesorot-kosta-peev-mu-donirashe-skapoceni-etnoloshki-i-lingvistichki-materijali-na|title=Професорот Коста Пеев му донираше скапоцени етнолошки и лингвистички материјали на Институтот за етнологија и антропологија|last=|first=|date=|work=МКД.мк|language=mk|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=}}</ref>
 
Професор Коста Пеев е носител на наградите „Гоце Делчев“ и, државната награда за образование „Свети Климент Охридски“, како и добитник на високото државно признание – Медал за заслуги за Македонија.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.radiomof.mk/strumichkiot-govor-etno-lingvistichki-materijali-novo-izdanie-na-profesorot-kosta-peev/|title=Струмичкиот говор: етно-лингвистички материјали - ново издание на професорот Коста Пеев|last=|first=|date=2020-10-06|work=Радио МОФ|language=en-US|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=}}</ref>
 
== Дела ==
 
* [https://books.google.mk/books/about/Dictionary_of_Macedonian_dialects_in_the.html?id=tXmGzQEACAAJ&redir_esc=y „Речник на македонските дијалекти од југоисточниот дел на Егејска Македонија“.]
* „Кукушкиот говор“ (1988 и 1989)
* [https://books.google.mk/books/about/%D0%94%D0%BE%D1%98%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BE%D1%82_%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80.html?id=sxrNswEACAAJ&redir_esc=y „Дојрански дијалект“ (1979)]
* Раскази за бегалците од [[Кукуш]], записи за дијалекти и речник.