Детска заштита: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Ред 99:
 
''Patronato Nacional de la Infancia'' (PANI) е одговорен за заштита на децата во [[Костарика]] и исто така делува како народен правобранител за деца.
 
===Русија===
 
Во [[Русија]], системот за заштита на децата е предвиден со ''Семејниот законик на Руската Федерација''. Доколку интересите на родителите и детето се разминуваат, органите за старателство, кои се повикани да ги заштитат правата на детето, треба да интервенираат во ситуацијата. Како главен механизам за заштита, законот предвидува жалба на детето за помош, но најчесто органите за старателство добиваат информации за повреда на правата на децата од трети лица (наставници, воспитувачи, соседи, роднини и познати семејства). Тие се должни да реагираат и да ја проверат состојбата во семејството. Злоупотребата на деца може да доведе не само до одземање на родителските права, туку и до кривична одговорност.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
== Надворешни врски ==
* [http://users.resist.ca/~kirstena/machallinstitutionhistory.html Resist.ca] (History of Child Protection in America by Kirsten Anderberg, Graduate History Student, 2009)
* [https://archive.org/details/subwayride Life In Foster Care Is Like A Subway Ride] (A CBC Radio documentary which takes you on a 13-minute virtual subway ride through foster care by a Canadian foster care survivor John Dunn of http://www.johnsinformation.com, 2002)
* [http://www.childwelfare.gov/ Childwelfare.org]
* [http://www.unicef.org/protection/files/Progress_for_Children-No.8_EN_081309(1).pdf ''A Report Card on Child Protection'']. (PDF-File, 991 KB) — [[United Nations Children’s Fund]]: ''Progress for Children'', Number 8. September 2009.
* [http://www.china.org.cn/china/2015-08/03/content_36208046.htm From 'left-behind' children to street children ] ''(English)''
* [http://www.china.org.cn/china/2015-07/25/content_36141932.htm Sexual abuse casts shadow over left-behind children ]
* [https://b2aware.wordpress.com/ BIIR Article 11(4) Awareness Campaign ]
* [http://www.africanchildforum.org/en/index.php/en/ African Child Policy Forum]
 
[[Категорија:Дете]]
[[Категорија:Социјални програми]]
[[Категорија:Детски права]]
[[Категорија:Детска заштита]]